Francia esküvő?! 5+1 dolog, amire mindenképp oda kell figyelned!

French Wedding Slider

Lehet, hogy a te szíved is egy francia fiú rabolta el? Nos, ha francia a vőlegényed, denincsenek tapasztalataid a francia esküvői szokásokkal kapcsolatban, ne aggódj! Összegyűjtöttem neked azt az 5+1 legfontosabb tényezőt, amelyekre igazán oda kell figyelned egy francia-magyar esküvő szervezésekor, a világ bármely táján is járjanak a lépteitek a nagy napon!

1. Az esküvői szertartás

Franciaországban a polgári esküvő egy nagyon rövid, jogi aktus, amely során a polgári törvénykönyv házasságra vonatkozó passzusát ismertetik. A hivatalos házasságkötés tehát nem tartalmaz semmilyen szimbolikus, érzelmek kinyilvánítását célzó elemet, beszédet, rituálét. Éppen emiatt nagyon elterjedt Franciaországban az ún. cérémonie laïque, a szimbolikus szertartás lehetősége. Ami Magyarországon még csak gyerek cipőben jár, – azaz, hogy válasszuk külön az érzelmi összetartozás ünnepét a jogi procedúrától – Franciaországban természetes. A cérémonie laïque az abszolút személyre szabott, egyedi esküvői ceremónia, sok érzelemmel, szívhez szóló fogadalmakkal és szimbolikus rituálékkal. Adj helyet a szívhez szóló pillanatoknak, és olyan gesztusoknak, amik igazán megérintenek Benneteket! Egy Rátok szabott szimbolikus szertartás a Nagy Napotok érzelmi csúcspontja lesz.

2. Vin d’Honneur, azaz a francia welcome, koktél, aperitivo, vendégfogadás

A franciák mesterei a kulináris élvezeteknek és ezt nem szeretik elkapkodni sem. Franciaországban a szertartást követően, de még a vacsora előtt kerül sor a vin d’honneur-nek nevezett és legalább másfél – két óra időtartamú állófogadásra. Semmiképp sem csupán egy pohár limonádé két pogácsával: ínycsiklandó falatok, amuse-bouche, apró harapnivalók és jó minőségű borok, champagne a kötelező elemei. Az ételek inkább előétel jellegű harapnivalók, süteményt, édességet nem szokás ilyenkor kínálni. Az esküvői menetrendben egyébként nagyon frappánsan kihasználható a vin d’honneur-re szánt idő. Erról szóló cikkünket itt olvashatjátok.

3. Az esküvői vacsora

Még mindig a gasztronómiánál maradunk, hiszen egy francia esküvő abszolút csúcspontja az ünnepi vacsora. A menü kiválasztása és a tálalási lehetőségek külön posztot érdemelnek, azonban ezen kívül is több olyan tényező van, amelyre kifejezetten figyelnünk kell. A vacsora kezdetének időpontja általában 20 óra, ami a magyar vendégeknek kíméletlenül késői időpont, de egy tartalmasabb vin d’honneur arra is megoldást jelenthet, hogy a későbbi vacsora kezdetéig is már tudjanak annyit enni a vendégek, hogy ne legyenek éhesek az első fogásig. Természetesen kompromisszumok mindig szükségesek és lehet, hogy itt épp a franciáknak is kell kicsit engedniük, de a vacsorával kapcsolatos legfontosabb elvárás, hogy adjuk meg a módját az étkezésnek. A vacsora nem az éhségünk gyors csillapításáról szól. Különleges, minőségi és sok, változatos fogásból álló menü a francia lélek kulcsa. Ünnepeken ez még nagyobb jelentőséget nyer.

4. Discours, discours, discours – azaz a francia esküvői köszöntő beszédek

Egy francia esküvőt sosem koronázhat meg elég beszéd. Adjatok teret a szívhez szóló, szórakoztató és megható beszédeknek, amelyben egyszerre vannak jelen az érzelmek, a megható közös gyerekkori emlékek, és a hangulatot megalapozó vicces sztorik is. Arra azonban ügyeljetek, hogy minden vendég érthesse az elhangzottakat, enélkül ugyanis kínos pillanatokat szerezhettek a vendégeiteknek. Az esküvői beszédekről itt írtunk külön cikkben.

5. Legyen tánc!

Egy nyitótánc mindig időtlen és csodálatos. Táncoljatok együtt egy keringőt, vagy legyen valamilyen fordulattal más bulisabb stílusba átforduló koreográfia. Biztos, hogy örök emlék marad, főleg, ha megtámogatjátok látvány effektekkel (füstgép, hidegszikra gép). Ezt az emléket örökre magatokkal vihetitek, főleg, ha a fotókon és a filmeteken is szerepel majd. Ha azonban nem szerettek szerepelni és távol áll tőletek a tánc világa, ne erőltessetek semmit. Egy őszinte és laza slow többet ad, egy rémálomként átélt, túlstresszelt és erőltetett koreográfiánál.

5 + 1. Elegáns effektek

Ne feledkezzünk meg a váratlan meglepetésekről sem! Legyenek apró csodapillanatok, mint tűzijáték, hidegszikragép, füst, csillagszórósorfal vagy egyedi fényjáték, melyek fokozzák a franciás esküvő csillogását és meghitt varázsát.

Orsi & Flo French wedding
Orsi & Flo French wedding

Remélem, ezek a trükkök segítenek neked abban, hogy esküvődet igazán franciássá varázsolhasd, bárhol is tündököljön az a különleges nap! Ha további tippekre vagy kíváncsi, és szeretnél, profi segítő kezet a szervezésben, ne habozz kapcsolatba lépni velem.

Kérj ingyenes konzultációt és nézzük meg együtt, hol akadtál el és miben tudok segíteni, hogy tökéletes francia-magyar esküvőtök lehessen!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel a közösségi oldalakon!

Mussó Zsófi

Mussó Zsófi

Élmények, elegancia, esküvői művészet a Te Nagy Napodra

Hasonló cikkek

A te szíved is egy francia fiú rabolta el? Francia esküvőt tervezel? 

Segítek!

Kérj díjmentes árajánlatot!

Rólam

Mussó Zsófi French Wedding

Mussó Zsófi vagyok, a French Wedding alapítója: francia nyelvű, nemzetközi esküvőkre specializálódott ceremóniamester, szertartásvezető, esküvőszervező. Feleség és két utánozhatatlan fiúgyermek édesanyja. Ezek a szerepeim tesznek hitelessé, amikor egy család születésének ünnepét képviselem.

Magyarország első francia nyelvű ceremóniamestereként mintegy 12 éve kezdtem munkásságomat a nemzetközi esküvők piacán, s azóta is az egyetlen francia nyelven dolgozó komplex esküvői szolgáltató vagyok, aki akár egy kézben képes tartani az esküvőszervező, ceremóniamester és szertartásvezető szerepköröket.
Budapesti székhelyemről Európa szerte vállalok megbízásokat.

Legyen tökéletes napotok!

Kifinomultság és elegancia, minőség és perfekcionizmus, mindez egy nagy csipet életörömmel fűszerezve.. Ez a francia esküvői stílus találkozik a nemzetközi esküvők professzionális, évtizedes tapasztalatokon nyugvó, több nyelvű (francia-angol-magyar) tervezésével és lebonyolításával. Legyen tökéletes Nagy Napotok, az egyedi részletektől, a szívhez szóló pillanatokon át, a nemzeteken átívelő jókedvig.

French Wedding by Mussó Zsófi

Munkám során kiváló esküvői dj-vel dolgozom együtt. Együttes rendelés esetén jelentős kedvezményre számíthattok.

25% kedvezmény

Selfie Tükörre a Zsofi25 kuponkóddal!

Feliratkozás!

Egyéb részletek