Francia esküvői vacsora: 4 + 1 tényező, amit semmiképp se tévessz szem elől!

Anna & Fabrizio French Wedding

Egy francia esküvő abszolút csúcspontja az ünnepi vacsora. Nem meglepő, a franciák számára a gasztronómia egy meghatározó tényező és ünnepeken még inkább jelentőséget nyer. Egy esküvő – bizton állíthatjuk, hogy – az ünnepek közül is az egyik leginkább kitüntetett. Melyek azok a tényezők, amelyekre különös tekintettel figyelni kell ,hogy a francia vendégek és családtagok is elégedettek legyenek.

1. A vacsora időpontja és ütemezése

Franciaországban a vacsora kezdetének időpontja általában 20 óra, ami a magyar vendégeknek kíméletlenül késői időpont. Természetesen kompromisszumok mindig szükségesek és lehet, hogy itt épp a franciáknak is kell kicsit engedniük egy némivel korábbi kezdés felé tendálva, azonban francia vendégek számára biztosan nem kínálhatunk vacsorát 19 óra előtt. Abban, hogy a korábbi vacsorához szokott magyar vendégek is tovább bírják komfortosan, segíthet, ha a franciák által igencsak kedvelt vin d’honneur egy tartalmasabb formában valósul meg. Így a későbbi vacsora kezdetéig is már tudnak annyit falatozni a vendégek, hogy ne legyenek éhesek az első fogásig.

2. Adjuk meg a módját!

A vacsorával kapcsolatos legfontosabb elvárás, hogy adjuk meg a módját az étkezésnek. A vacsora nem az éhségünk gyors csillapításáról szól. Különleges, minőségi és több, változatos fogásból álló menü a francia lélek kulcsa. Ünnepeken ez még nagyobb jelentőséget nyer és az is nagyon fontos, hogy ezek az ételek ne futószalagon érkezzenek, hanem kis szüneteket tartva, minden fogást egyenként „megünnepelve”. Így aztán a francia ünnepi vacsora gyakran 3-4 órán keresztül is eltarthat, ami nem jelenti azt, hogy egy több nemzetiségű esküvőn, ahol más szokásrendszerben élő nemzetiségek is szép számmal jelen vannak, ezt üdvözítő követni. Azt azonban mindig szem előtt kell tartani, hogy a franciák számára a fogások gyors egymás utánban történő „ledarálása” nagyon rossz szájízt kelt. Itt is érdemes a kompromisszumokra törekedni.

3. De milyen felszolgálást válasszunk?

A klasszikus francia ünnepi vacsora tehát mindenképpen tányérszervízre van kitalálva és általában a következő fogásokból áll: előétel, 2 főétel: egy hal- és egy húsétel, sajtok és desszert. A franciák nem fogyasztanak levest vacsorára, egy nemzetközi menüsornál ez már a crossover, azaz különböző stílusokat, szokásokat, nemzeti hagyományokat ötvöző menükialakítás részeként kerülhet a menüsorba.

A felszolgálási formákra visszatérve, a tányérszervíz nagy előnye az elegancia, az esztétikum, hiszen maguk a felszolgált ételkompozíciók is esztétikai élményt nyújtanak és maga az étel is a dekoráció részévé válik ezáltal, még ha csak arra a néhány pillanatra is, ameddig az asztalra kerül és nem kerül fogyasztásra. Emellett persze a gasztronómiai kifinomultság is magasabb fokon élhető meg itt, színesebb, részletgazdagabb és változatosabb fogások tálalhatóak. Hátránya azonban, hogy ez egy költségesebb tálalási forma és nagyon elnyújtja az étkezést. Utóbbi a franciák számára nem jelent gondot, azonban, ha más nemzetiségek is jelen vannak, akik tempósabb ritmusban étkeznének, más megoldást kell választani.

A svédasztalos vacsora némileg szembe megy az előbb ismertetett franciás stílussal, azonban az ételek választékában és a rugalmasságban nagyon sok lehetőséget tartogat, jóval kedvezőbb árfekvésű és éppen ezért igen kedvelt tálalási mód.

A kompromisszumos megoldás a két féle szervíz ötvözete, amely során az előétel(ek), leves – általában az első két fogás – tányérszervízzel kerül tálalásra, megadva ezzel a vacsora kezdetén a fennköltséget, ünnepélyességet, a megkomponált szép tányérok esztétikai élményét, azaz a franciás stílust, a további fogások azonban svédasztalon kerülnek tálalásra.

4. Kötelező fogások?

Ahogy a magyaroknál kötelező, tradicionális fogás lehet a húsleves, vagy az éjféli töltött káposzta, úgy a franciák számára is léteznek klasszikusok, amelyek egy esküvőn megkerülhetetlenek. Az előételek között ilyen a Szent-Jakab kagyló, a homár vagy a libamáj, a húsételek között a marha és a kacsa és természetesen ne feledkezzünk el a főétel után, de még a desszert előtt tálalásra kerülő sajtokról sem, amelyek nélkülözhetetlen elemei egy francia vacsorának. A desszertek között persze természetesen francia cukrászati klasszikusok a leggyakoribbak: macaronok, gyümölcsös tartelette-ek, tarte au citron, crème brûlée és még sorolhatnánk a finomságokat. A vacsora koronája az esküvői torta, a pièce-montée, ami távol áll a klasszikus nemzetközi torta standardoktól, de egy különleges momentuma lehet az estének, akár önmagában, akár a menyasszonyi torta kísérőjeként.

+1 Mikor döntsünk a vacsora formájáról?

Azt, hogy milyen időpontban, milyen felszolgálással, milyen jellegű fogásokkal (magyaros, franciás, nemzetközi) szeretnénk a vacsorát, mennyire vagyunk ebben kompromisszum készek és rugalmasak és vannak-e olyan tényezők, amelyek elengedhetetlenek számunkra, már az esküvőszervezés első pillanatában nagyon fontos meghatározni. A helyszínkeresés során ez ugyanannyira fontos tényező, mint a várható vendéglétszám, elvárt stílusjegyek stb. Nem minden helyszín dolgozik minden szervízformában és léteznek helyi sajátosságok, amelyek bizonyos elvárásokkal és szokásokkal nem kompatibilisek. Ismerünk olyan esküvőhelyszínt, amely nem vállalja, hogy a fogások között szünetek legyenek, csak folyamatos szervízben dolgozik. Ha azonban a nemzetközi vendégsereg számára fontos, hogy a vacsora közben helyt tudjunk adni néhány programelemnek, beszédnek, meglepetésnek, akkor ez akár kizáró ok is lehet, de legalábbis mérlegelendő kompromisszum.

Rita & Sebastien French Wedding
Rita & Sebastien French Wedding

Remélem, ezek a trükkök segítenek neked abban, hogy esküvődet igazán franciássá varázsolhasd, bárhol is tündököljön az a különleges nap! Ha további tippekre vagy kíváncsi, és szeretnél, profi segítő kezet a szervezésben, ne habozz kapcsolatba lépni velem.

Kérj ingyenes konzultációt és nézzük meg együtt, hol akadtál el és miben tudok segíteni, hogy tökéletes francia-magyar esküvőtök lehessen!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel a közösségi oldalakon!

Mussó Zsófi

Mussó Zsófi

Élmények, elegancia, esküvői művészet a Te Nagy Napodra

Hasonló cikkek

A te szíved is egy francia fiú rabolta el? Francia esküvőt tervezel? 

Segítek!

Kérj díjmentes árajánlatot!

Rólam

Mussó Zsófi French Wedding

Mussó Zsófi vagyok, a French Wedding alapítója: francia nyelvű, nemzetközi esküvőkre specializálódott ceremóniamester, szertartásvezető, esküvőszervező. Feleség és két utánozhatatlan fiúgyermek édesanyja. Ezek a szerepeim tesznek hitelessé, amikor egy család születésének ünnepét képviselem.

Magyarország első francia nyelvű ceremóniamestereként mintegy 12 éve kezdtem munkásságomat a nemzetközi esküvők piacán, s azóta is az egyetlen francia nyelven dolgozó komplex esküvői szolgáltató vagyok, aki akár egy kézben képes tartani az esküvőszervező, ceremóniamester és szertartásvezető szerepköröket.
Budapesti székhelyemről Európa szerte vállalok megbízásokat.

Legyen tökéletes napotok!

Kifinomultság és elegancia, minőség és perfekcionizmus, mindez egy nagy csipet életörömmel fűszerezve.. Ez a francia esküvői stílus találkozik a nemzetközi esküvők professzionális, évtizedes tapasztalatokon nyugvó, több nyelvű (francia-angol-magyar) tervezésével és lebonyolításával. Legyen tökéletes Nagy Napotok, az egyedi részletektől, a szívhez szóló pillanatokon át, a nemzeteken átívelő jókedvig.

French Wedding by Mussó Zsófi

Munkám során kiváló esküvői dj-vel dolgozom együtt. Együttes rendelés esetén jelentős kedvezményre számíthattok.

25% kedvezmény

Selfie Tükörre a Zsofi25 kuponkóddal!

Feliratkozás!

Egyéb részletek