Discours, discours, discours – avagy köszöntőbeszédek a francia esküvőkön

Dia Matthieu french wedding

A franciáknál óriási hagyománya van az esküvői köszöntőnek, beszédnek, tósztnak. Sokszor szembesülök azzal a helyzettel, hogy míg magyar oldalról alig találunk egy-egy jelentkezőt, aki megszólalna, addig francia oldalon akár négy-öt delikvens is sorakozik óriási lelkesedéssel.

Kik szoktak beszédet mondani?

Beszédet általában a közvetlen családtagok, örömszülők, testvérek, tanúk, legjobb barátok tartanak. Olyan is előfordul persze, hogy nagynéni, nagybácsi, vagy akár nagyszülő szeretne magának szót kérni. Egy a fontos: azért NE mindenki. Fontosnak tartom azt is, hogy figyeljünk az arányokra. Lehet, hogy nagyon különböző vérmérsékletű ebből a szempontból a két család vagy a két nemzetiség és francia oldalról tömegek állnak sorba, míg magyar oldalon alig lehet egy szónokot találni, igyekezzetek azért egyensúlyt teremteni. Legyen mindkettőtök részéről legalább egy felszólaló.

Hány beszéd legyen?

Egy esküvő során talán 3-4 beszédet be lehet még úgy illeszteni, hogy az ne legyen erőltetett és unalmas, de már ezt is kellő körültekintéssel kell megkomponálni. Ennél több azonban már mindenképpen negatív hatást kelt. Ha 2-3 jól komponált beszédet illesztünk be, talán az a legideálisabb mennyiség minden szempontból.

Hogyan ütemezzük?

A beszédeket általában a vacsora elejére ütemezzük. Egymás után 2 beszéd belefér, ha azonban ennél több felszólaló van, akkor több blokkba kell szétbontani a beszédeket. Az első fogás utáni szünet szintén alkalmas pillanat lehet arra, hogy meghallgassunk 1-2 köszöntőt, de ha még így sem sikerül minden szónoknak alkalmat találni, akkor a koktél, vagy franciásan vin d’honneur során is betűzhető egy-egy beszéd.

A retorika mesterei

A franciák számára az esküvői köszöntőbeszéd általában nem egy két mondatban elintézett, fél vállról vett dolog. Kiváló retorikai igényességgel építik fel a beszédeiket, tökéletes egyensúlyt teremtve a megható pillanatok, és a vicces, gyerekkori emlékek beépítése között.

Hogyan tervezzük előre?

Ezért aztán gyakran túl tudnak lőni a célon és nagyon hosszú szónoklatok születhetnek. Nagyon fontos, hogy az esküvőt koordináló szakemberként már előre kapcsolatba tudjak lépni a beszédet tervező vendégekkel. Ilyenkor megvitatom velük

Orsi & Flo French wedding
Orsi & Flo French wedding

Remélem, ezek a trükkök segítenek neked abban, hogy esküvődet igazán franciássá varázsolhasd, bárhol is tündököljön az a különleges nap! Ha további tippekre vagy kíváncsi, és szeretnél, profi segítő kezet a szervezésben, ne habozz kapcsolatba lépni velem.

Kérj ingyenes konzultációt és nézzük meg együtt, hol akadtál el és miben tudok segíteni, hogy tökéletes francia-magyar esküvőtök lehessen!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel a közösségi oldalakon!

Mussó Zsófi

Mussó Zsófi

Élmények, elegancia, esküvői művészet a Te Nagy Napodra

Hasonló cikkek

A te szíved is egy francia fiú rabolta el? Francia esküvőt tervezel? 

Segítek!

Kérj díjmentes árajánlatot!

Rólam

Mussó Zsófi French Wedding

Mussó Zsófi vagyok, a French Wedding alapítója: francia nyelvű, nemzetközi esküvőkre specializálódott ceremóniamester, szertartásvezető, esküvőszervező. Feleség és két utánozhatatlan fiúgyermek édesanyja. Ezek a szerepeim tesznek hitelessé, amikor egy család születésének ünnepét képviselem.

Magyarország első francia nyelvű ceremóniamestereként mintegy 12 éve kezdtem munkásságomat a nemzetközi esküvők piacán, s azóta is az egyetlen francia nyelven dolgozó komplex esküvői szolgáltató vagyok, aki akár egy kézben képes tartani az esküvőszervező, ceremóniamester és szertartásvezető szerepköröket.
Budapesti székhelyemről Európa szerte vállalok megbízásokat.

Legyen tökéletes napotok!

Kifinomultság és elegancia, minőség és perfekcionizmus, mindez egy nagy csipet életörömmel fűszerezve.. Ez a francia esküvői stílus találkozik a nemzetközi esküvők professzionális, évtizedes tapasztalatokon nyugvó, több nyelvű (francia-angol-magyar) tervezésével és lebonyolításával. Legyen tökéletes Nagy Napotok, az egyedi részletektől, a szívhez szóló pillanatokon át, a nemzeteken átívelő jókedvig.

French Wedding by Mussó Zsófi

Munkám során kiváló esküvői dj-vel dolgozom együtt. Együttes rendelés esetén jelentős kedvezményre számíthattok.

25% kedvezmény

Selfie Tükörre a Zsofi25 kuponkóddal!

Feliratkozás!

Egyéb részletek